Celluliter – hur man blir av och får bort dem

Vad är celluliter?

Celluliter är en term för bildning av klumpar och gropar i huden.

Vanliga namn för celluliter är apelsinskalhud, keso-hud, hagelskada och madrassfenomenet.

Celluliter kan drabba både män och kvinnor, men det är vanligare hos kvinnor på grund av olika fördelningar av fett, muskler och bindväv.

Mellan 80 och 90 procent av kvinnorna kan uppleva celluliter någon gång i deras liv.

Betyg av celluliter

En cellulitens svårighetsskala , publicerad 2009, rangordnar tillståndet med tre betyg:

Grad 1, eller mild: Det finns ett “apelsinskal” -utseende, med mellan 1 och 4 ytliga fördjupningar och ett något “draperat” eller slappt utseende på huden.

Grad 2, eller måttlig: Det finns mellan fem och nio medelhöjda fördjupningar, ett “keso” -utseende och huden verkar måttligt draperad.

Grad 3, eller allvarlig: Det finns en “madrass” -utseende, med 10 eller fler djupa fördjupningar, och huden är hårt draperad.

orsaker

Den exakta orsaken till celluliter är okänd, men det verkar vara resultatet av en interaktion mellan bindvävnaden i det dermatologiska skiktet som ligger under hudens yta och det fettlager som ligger precis under det.

Hos kvinnor är fettceller och bindväv i detta lager arrangerade vertikalt.

Om fettcellerna sticker ut i hudskiktet ger detta upphov till celluliter.

Hos män har vävnaden en korsstruktur, vilket kan förklara varför det är mindre troligt att man har celluliter än kvinnor.

Vissa andra faktorer verkar vara kopplade till risken för celluliter.

Hormonella faktorer och ålder

Hormoner spelar troligtvis en viktig roll i celluliterutvecklingen. Östrogen , insulin , noradrenalin, sköldkörtelhormoner och prolaktin är en del av celluliterna.

En teori är att när östrogen hos kvinnor minskar när det gäller klimakteriet , minskar också blodflödet till bindväv under huden.

Lägre cirkulation betyder mindre syre i området, vilket resulterar i lägre kollagenproduktion . Fettcellerna förstoras också när östrogennivåerna sjunker.

Dessa faktorer kombineras för att göra fettavlagringarna mer synliga . När fettet under huden sticker ut genom försvagad bindväv, resulterar den välbekanta dimplingseffekten.

Ålder får också huden att bli mindre elastisk, tunnare och mer benägna att sjunka. Detta ökar risken för celluliter.

Genetiska faktorer

Vissa gener krävs för celluliterutveckling. Genetiska faktorer kan kopplas till en persons hastighet på metabolism, fördelning av fett under huden, etnicitet och cirkulationsnivåer. Dessa kan påverka risken för celluliter.

celluliter

Kost- och livsstilsfaktorer

Celluliter orsakas inte av ”gifter”, även om en hälsosam livsstil kan bidra till att minska risken.

Människor som äter för mycket fett, kolhydrater och salt och för lite fiber kommer troligen att ha större mängder celluliter.

Det kan också vara vanligare hos rökare, de som inte tränar och de som sitter eller står i en position under långa perioder.

Att bära underkläder med tätt elastik över skinkorna kan begränsa blodflödet, och detta kan bidra till bildandet av celluliter.

Celluliter är vanligare hos personer som har överflödigt fett, men smala och passformiga människor kan ha det också. Det är mer troligt att det händer efter 25 års ålder, men det kan också drabba yngre människor, inklusive tonåringar.

Behandling och borttagning

Flera terapier har föreslagits för att ta bort celluliter, men ingen har ännu bekräftats av vetenskaplig forskning.

American Academy of Dermatology (AAD) har granskat ett antal tekniker som kan vara framgångsrika för att minska uppkomsten av celluliter genom att bryta upp band med bindväv under hudens yta.

Akustisk vågterapi använder en handhållen enhet för att överföra ljudvågor. Det kan fungera, men det kan ta flera sessioner.

Laserbehandling kan förbättra uppkomsten av celluliter under ett år eller mer. Det handlar om att sätta in en mycket liten lasersond under huden.

Lasern avfyras sedan och bryter upp vävnaden. Detta kan också tjockna huden genom att öka kollagenproduktionen. Den förtjockade huden kan minska uppkomsten av celluliter nedan.

Subcision involverar en hudläkare att sätta en nål under huden för att bryta upp bindvävbanden. Resultaten kan pågå i två år eller mer, säger AAD.

Vakuumassisterad exakt vävnadsfrihet skär bandet med en enhet som innehåller små blad. När det skär skärbanden, rör sig vävnaden under upp för att fylla utrymmet under huden, vilket tar bort celluliter. Detta kan pågå i tre år, men uppgifterna om dess framgång är begränsade.

Carboxytherapy innebär att koldioxidgas införs under huden. Biverkningar inkluderar blåmärken och obehag efter ingreppet, men vissa celluliter kan försvinna.

Endermologie innebär en djup massage med en vakuumliknande enhet som lyfter huden. USA: s livsmedels- och drogadministration (FDA) har godkänt det som säkert, men det finns få bevis för att det fungerar, säger AAD.

Ionermermi-cellulitreduktionsbehandling innefattar att täcka det drabbade området med en speciell lera eller lera, och sedan linda den i plast innan du applicerar en elektrisk ström. Det har inte visat sig vara effektivt.

Strålterapi syftar till att minska celluliter genom att värma den, men alla resultat är på kort sikt.

Laserassisterad fettsugning avlägsnar små mängder fett, men det kan förvärra dimningen. Forskning har ännu inte visat att det fungerar för att minska celluliter.

Ultraljudsfettskyddande mål och förstör fett, men återigen saknas forskning för att visa att det fungerar.

Tekniker som AAD inte rekommenderar inkluderar kryolipolys, som fryser fett, mesoterapi, vilket innebär att man injicerar en blandning av ämnen under huden.

Mediciner och krämer

Vissa mediciner och krämer har föreslagits eftersom de verkar på fettvävnader.

Koffein dehydratiserar celler, vilket gör dem mindre synliga. Detta måste tillämpas dagligen. Olika koffeinkräm för celluliter finns att köpa online .

Retinol kan minska uppkomsten av celluliter genom att tjockare huden. Minst 6 månaders användning krävs för att se resultat. Det är viktigt att prova ett lapptest först, eftersom vissa människor har upplevt negativa effekter, till exempel ett racinghjärta. Retinolbehandlingar finns att köpa online .

Vissa forskare har föreslagit att använda läkemedel som kan förbättra cellmetabolismen och cirkulationen, men dessa har inte testats eller visat sig vara effektiva.

Alternativa lösningar

Alternativa eller kompletterande terapier inkluderar koffein, druvfröekstrakt eller gingko biloba. Dessa medel har applicerats topiskt, oralt och genom injektion, men ingen av dem har visat sig vara effektiva.

Vissa människor bär kompressionsplagg för att minska uppkomsten av celluliter. Dessa plagg försöker komprimera artärer och öka blod- och lymfflödet för att minska synlig celluliter. Kompressionsstrumpor och andra plagg kan köpas online .

Fettsugning och bantning tar inte bort celluliter eftersom det inte påverkar bindvävets struktur.

Att minska fettintaget innebär dock att du har mindre fett för att pressa igenom vävnaderna. Att äta en hälsosam, balanserad kost och träna kan därför minska uppkomsten av celluliter.

En översyn av 2015 av en mängd olika studier om effektiviteten hos olika tekniker indikerade att antingen procedurerna inte fungerade eller att forskningsmetodiken var bristfällig.

Hur minskar kollagen celluliter?

Medan lotion, krämer och oljor kan ha påståenden om att förbättra utseendet på celluliter, fungerar de endast på din hud externt och kan vara tillfälliga. Samtidigt bildas celluliter inuti din hud, inte på utsidan, vilket är exakt varför kompletterande kollagen är bättre utrustade för att rikta det än aktuella produkter

Kollagen arbetar för att stärka bindvävnaden i din hud. Forskning visar också att att ta kompletterande kollagen kan bidra till att förbättra kollagentätheten och lagra i din hud, samtidigt som du främjar din huds naturliga kollagenproduktion.

Bästa typer av kollagen för celluliter som Oslo skin lab

Kollagen tillskott är det primära proteinet som finns i din kropp, som främst bor i bindvävnader, leder, ligament och ben.

Det finns 28 olika typer av kollagen som osloskinlab, och i det här fallet är mer inte bättre för att rikta celluliter. I själva verket visar studier att kollagentyperna I, II och III är de bästa för att förbättra hudens elasticitet, hydrering och jämnhet. Kollagenpeptider, som bryts ned eller digereras kollagen, är den mest biotillgängliga formen. Forskning har visat förmågan hos kollagenpeptider av typ I att förbättra hudens hälsa och till och med vända rynkor hos kvinnor.

En studie 2015 publicerad i Journal of Medicinal Food tittade på effekterna av bioaktiva kollagenpeptider på den måttliga celluliten på 105 normalvikt och överviktiga kvinnor mellan 24 och 50 år. Kvinnorna fick 2,5 gram kollagen dagligen i sex månader, med deras celluliter bedömd vid tre och sex månader .. 

Jämfört med placebogruppen såg kvinnorna som tog kollagen en statistiskt signifikant förbättring i utseendet på celluliter såväl som en ökning av kollagenintegriteten. Dessa förbättringar var särskilt framträdande bland kvinnor med normal vikt.

För att förbättra uppkomsten av celluliter väljer du en kollagenpeptidprodukt som tillverkas med hjälp av typ I och III för att främja syntes av kollagen i hudens hudskikt. Även om kollagen inte helt vänder celluliter, kan det hjälpa till att ge din hud ett jämnare utseende.

celluliter 2,600 / 0

bli av med celluliter 250 / 0

få bort celluliter 150 / 0