Hudvård – En guide för att ta hand om din hud

Du kanske misstänker att du har torr, fet eller känslig hud, men känner du verkligen din hudtyp? Att känna till din sanna hudtyp kan hjälpa nästa gång du är i kosmetika gången. Faktum är att användning av felprodukter – eller till och med populariserade Internet-hackar – för din hudtyp kan förvärra akne, torrhet eller andra hudproblem. En artikel från Momsbestbet.com!


Läs vidare för att lära dig:

 • hur man bygger din egen hudvårdsrutin
 • hur man behandlar specifika hudproblem som akne eller ärr
 • vilka DIY-hudhackar inte är friska, även om de verkar fungera

Bygg upp en daglig hudvårdsrutin

Oavsett vad din hudtyp är, kan en daglig hudvårdsrutin hjälpa dig att upprätthålla den allmänna hudhälsan och förbättra specifika problem som akne, ärr och mörka fläckar. En daglig hudvårdsrutin har fyra grundläggande steg du kan göra en gång på morgonen och en gång innan du sover.

1. Rengöring: Välj ett rengöringsmedel som inte lämnar huden tätt efter tvätt. Rengör ansiktet inte mer än två gånger om dagen, eller bara en gång, om du har torr hud och inte bär smink. Undvik att tvätta för den knepande-rena känslan eftersom det betyder att hudens naturliga oljor är borta.

2. Serum: Ett serum med C-vitamin eller tillväxtfaktorer eller peptider skulle vara bättre på morgonen under solkräm. På natten fungerar retinol eller receptbelagda retinoider bäst.

3. Fuktighetskräm: Även fet hud behöver fuktighetskräm, men använd en som är lätt, gelbaserad och icke-komedogen eller inte blockerar dina porer . Torr hud kan dra nytta av mer fuktighetskräm . De flesta märken märker sina produkter som gel eller grädde på förpackningen.

4. Solskyddsmedel: Applicera solskyddsmedel med minst 30 SPF 15 minuter innan du går utomhus, eftersom det tar en stund innan solskyddsmedel aktiveras. Mörkare hudtoner behöver faktiskt mer solskydd eftersom hyperpigmentering är svårare att korrigera. Prova EltaMDs solskyddsmedel som erbjuder ett brett spektrum av UVA / UVB-skydd och rekommenderas av Skin Cancer Foundation.

Välj produkter som passar din hudtyp och känslighet och kom ihåg att läsa etiketterna. Vissa produkter, såsom retinol eller receptbelagda retinoider, bör endast appliceras på natten.

För alla hudtyper!

 • Håll dig hydratiserad.
 • Byt kuddfodral minst en gång i veckan.
 • Tvätta eller packa in håret före sängen.
 • Använd solskyddsmedel varje dag och applicera 15 minuter innan du går ut.

Börja med en grundläggande och enkel rutin för att se hur din hud reagerar. När du är bekväm kan du sedan lägga till extra produkter som exfoliant, masker och fläckbehandlingar för att öka din huds hälsa.

Och glöm inte att lappa testa nya produkter, särskilt om du misstänker att du har känslig hud. Detta kan hjälpa dig att identifiera potentiella allergiska reaktioner.

Så här patchar du en ny produkt:

 1. Applicera en liten mängd produkt på din hud i ett diskret område, t.ex. insidan av handleden eller din inre arm.
 2. Vänta 48 timmar för att se om det finns en reaktion.
 3. Kontrollera området 96 timmar efter applicering för att se om du har en försenad reaktion.

En allergisk reaktion kan inkludera irritation, rodnad, små bulor eller klåda. Om du märker dessa symtom, tvätta det område du testade med vatten och en mild rengöring. Returnera sedan produkten och prova en annan som bättre passar din hudtyp.

Hur man behandlar hudproblem

Det finns sätt att hantera hudproblem utan att skada huden. Kom bara ihåg den första regeln för hudvård: Välj inte! Plockning vid akne , hudormar, skorper eller andra hudproblem kan orsaka öppna sår eller mörkare hudfläckar som kallas hyperpigmentering. Öppna sår kan leda till infektioner, mer akne eller ärr. Ju djupare såret, desto mer sannolikt kommer din hud att ärra.

Här är några vetenskapligt stödda sätt att behandla problemområden.

hudvård

Acne

Aknebehandling beror på hur djup eller allvarlig din akne är. Övergripande hudvård är det viktigaste steget vid behandling av akne, men för mild akne kan du använda receptfria produkter från din lokala apotek, till exempel:

 • salicylsyra
 • bensoylperoxid
 • alfa-hydroxisyror
 • adapalen
 • tea tree oil

Applicera alltid solskyddsmedel efter att ha använt dessa produkter på morgonen, eftersom de kan orsaka extra hudkänslighet.

För omedelbara, inflammerade och enskilda finnar kan du också prova akneplåster eller klistermärken . Det här är tydliga, tjocka fläckar som fungerar som spotbehandlingar för att främja fläckläkning och förebygga infektioner. Liksom blisterförband drar akneplåster vätskan, ibland över natten. Det är bäst att använda dessa innan du sover eftersom smink inte kan täcka dem.

Sebaceösa filament

Sebaceösa filament är små, cylinderliknande rör i dina porer som är vitgul. Dessa är ofta förvirrade med pormaskar, men pormaskar är faktiskt en typ av akne som oxideras. Sebaceösa filament kan göra att porerna ser större ut, och du kan frestas att ta bort dem genom att klämma in din hud eller använda porremsor. Men dessa metoder kan ha fler biverkningar än fördelar för din hud, särskilt om du inte gör dem ordentligt.

Övertid, du kan också orsaka:

 • irritation
 • öppna porer och infektion
 • torrhet
 • rodnad
 • peeling

Topiska preparat som innehåller retinol eller retinoider kan hjälpa till att hålla porerna tydliga och rena. Du kan också hitta fördelar med att massera ansiktet med mineral eller ricinolja i en minut.

Ett annat sätt att ta bort sebaceous filament är med ett extraktionsverktyg. Detta är ett litet metallinstrument med en liten cirkel i slutet.

Den säkraste metoden är att få en estetiker eller hudläkare att ta bort dem åt dig, men du kan också göra det hemma:

 1. Börja med ett rent ansikte och instrument.
 2. Tryck försiktigt cirkeln runt bulan för att se om glödtråden kommer ut. Var försiktig eftersom överdrivet tryck kan orsaka blåmärken och ärrbildning.
 3. Behandla området med toner och fuktighetskräm efter.
 4. Rengör alltid instrumentet med gnugga alkohol före och efter användning för att förebygga infektioner.

Du kan också se extra fördelar genom att applicera bensoylperoxid efter tvätt före extraktion.

Fläckar, ärr och hyperpigmentering

Fläckar, ärr och mörka fläckar kan ta allt från några veckor till sex månader för att läka och bleka. Omedelbar behandling för ärr och fläckar inkluderar användning av smink och solskyddsmedel för att undvika ytterligare solskador och hyperpigmentering.

Andra ingredienser som är kända för att bleka ärr inkluderar:

Silikon: Studier visar att aktuell silikon kan förbättra ärrtjocklek, färg och konsistens. Du kan applicera silikongel i åtta till 24 timmar per dag. Leta efter produkter med silikondioxid listade som en ingrediens.

Honung: Preliminära studier visar att honung kan läka sår och ärr. Du kanske vill använda honung om du letar efter hembehandling.

C-vitamin: Leta efter denna ingrediens när du handlar efter krämer och fuktighetskräm. C-vitamin fungerar bättre när det kombineras med andra lätta ingredienser som soja och lakrits.

Niacinamid: studier visa Pålitlig källa att niacinamid kan bidra till att minska fläckar och mörka fläckar, särskilt från akne. Aktuellt två procent till fem procent niacinamid är effektivt för personer med ljusare hudtoner.

Retinsyra: EnstudiePålitlig källafann att akneärr förbättrades hos 91,4 procent av människor som använde en kombination av retinsyra och glykolsyra. Använd produkter med denna ingrediens endast på natten.

Leta efter produkter med dessa ingredienser och lägg till dem i din rutin efter att du har tvättat ansiktet. Glöm inte att alltid ha solskyddsmedel efter applicering för att undvika solskador och hyperpigmentering.

Testa din hudtyp hemma

Om du inte är säker på dina resultat från frågesporten kan du också göra ett fysiskt test för att kontrollera din hudtyp. Ett hemtest mäter talgproduktion. Sebum är en vaxartad, oljig vätska som kommer från dina porer. Mängden talg som din hud producerar kan bestämma om din hud är:

 • torr
 • oljig
 • vanligt
 • kombination

Att testa talgproduktion på ett rent ansikte är det mest exakta sättet att avgöra vilken hudtyp du har. Följ dessa steg:

 1. Tvätta ansiktet och klappa det torrt. Vänta 30 minuter.
 2. Tryck försiktigt på oljepapper eller vävnad i ansiktet. Tryck på papperet på olika delar av din hud, till exempel panna och näsa, kinder och haka.
 3. Håll arket mot ljuset för att se hur transparent papperet är.
Testresultat Hud typ
Ingen transparens, men med flingor eller snäv hud torr
Blöt genom oljig
Olika absorptionsnivåer i olika ansiktsområden kombination
Inte för fet och ingen fläckig hud vanligt

Tillsammans med ovanstående hudtyper kan du också ha känslig hud, som inte följer talgkriterierna. Känslig hud beror på:

 • hur snabbt din hud reagerar på produktansökan
 • hur väl din hud skyddar sig själv
 • hur lätt din hud blir röd
 • sannolikheten för hudallergi

Kollagen tillskott Oslo Skin Lab

Vissa studier visar att att ta kollagentillskott under flera månader kan förbättra hudens elasticitet (dvs rynkor och grovhet) samt tecken på åldrande . Andra har visat att konsumera kollagen kan öka tätheten i skelettet försvagas med åldern och kan förbättra gemensamma , rygg och knä smärta. Men många av dessa studier är små och finansieras av företag som tillverkar produkten, vilket ökar möjligheten till partiskhet i resultaten. Läs mer om Oslo skin lab här.

Det är möjligt att en del av dessa fördelar kan uppnås, en nligt en 2019 litteraturgenomgång i Journal of Drugs i dermatologi . I granskningen hittades vissa data från dubbelblinda placebokontrollerade studier för att stödja att kollagen kan öka hudens elasticitet, kollagentäthet och total hydrering.

Träffa en läkare

Du bör se en hudläkare om dina hudproblem inte försvinner med produkter utan disk. Mer allvarlig akne, ärrbildning eller andra problem kan behöva receptbelagd behandling som orala antibiotika, födelsekontroll eller retinoider med aktuell recept. Din hudläkare kan göra en extraktion för djupare cyster eller akne fläckar som sitter fast under din hud.

Kom ihåg att din hudtyp kan påverka hur produkterna fungerar. Att använda fel produkt, även om det är naturligt, kan orsaka utbrott, förvärra fläckar eller orsaka rodnad. Det är bäst att ta reda på vilken hudtyp du har och bygga din hudvårdsrutin runt det. Du kan också notera produktens ingredienser för att se om specifika ingredienser orsakar oönskade hudreaktioner.

 

hud 2,000/0

hudvård 2,700 / 14

mm